فضای کریپتو به جهانی این چنین گسترده تبدیل شده است. فناوری بلاک چین خلاقیت، دلهره، عدم اطمینان، و کنجکاوی زیادی را برانگیخته است. این نگاهی است مشترک در میان طرفداران و منتقدان کریپتو. امروزه، جهان کریپتو یا همان رمزنگاری به همان اندازه‌ای که برای‌مان شناخته شده است، ناشناخته‌های زیادی نیز به همراه دارد. مثلا یکی از بزرگ‌ترین معماهای مربوط به کریپتو این است که ساتوشی ناکاموتو کیست؟

تاکید ما بر این است که تلاش کنیم، بزرگ‌ترین معمای مربوط به رایج‌ترین نوع رمز ارزها، یعنی بیت کوین را حل کنیم.

در این مقاله، جزییات کامل و دقیقی را درباره‌ی ساتوشی ناکاموتو در اختیارتان می‌گذاریم. بنابراین، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

ساتوشی ناکاموتو کیست؟

ساتوشی ناکاموتو نامی فرضی و مستعار است که توسط فرد یا افرادی استفاده می‌شود که بیت کوین را اختراع کرده‌اند، اوراق سفید مربوط به بیت کوین را نوشته‌اند، و مرجع اجرایی اولیه را برای بیت کوین ساخته و پیاده‌‌سازی کرده‌اند.

هم‌چنین، ناکاموتو نخستین پایگاه داده‌ی بیت کوین را به عنوان بخشی از فرایند پیاده‌سازی این رمزارز اختراع کرد. ناکاموتو تا دسامبر ۲۰۱۰ هم‌چنان در توسعه‌ی بیت کوین نقش داشت. بسیاری از افراد ادعا یا وانمود کرده‌اند که ساتوشی ناکاموتو هستند.

چرا این زن یا مرد تصمیم‌ گرفت هویت‌اش را پنهان کند؟

پیش از بیت کوین، تلاش‌های بسیاری برای تولید ارزهای دیجیتالی صورت گرفتند، که بسیاری از آن‌ها مکررا با مراجع دولتی دچار مشکلات قانونی می‌شدند. بسیاری از سیستم‌ها به صورت پنهانی به کار ادامه دادند، و اتهامات تروریسم مالی در این حوزه افزایش یافت. احتمالا ساتوشی ناکاموتوی واقعی به همین دلایل به اجبار احساس کرد که باید از یک نام مستعار استفاده کند.

به علاوه، اختراع بیت کوین مسیر را برای ایجاد سیستم‌های اقتصادی غیرمتمرکز هموار کرد. یکی از مهم‌ترین پیشرفت‌های بیت کوین ایجاد قابلیت انجام تراکنش‌های همتا به همتا، بدون نیاز به یک واسطه بود.

ناکاموتو هدف خود را این‌گونه دنبال کرد: کد منبع بیت کوین را در اختیار سایر توسعه‌دهندگان قرار دهد و سپس، ناپدید شود. از آن پس، بیت کوین به عنوان یک سیستم با متن باز و بدون یک رهبر یا مرجع مرکزی پیشرفت‌های زیاد داشته است.

آیا امکان دارد سازنده‌ی بیت کوین ژاپنی باشد؟

برای بررسی سبک نگارش ساتوشی از مجموعه‌ای از تحلیلات زبان‌شناختی استفاده شد. پژوهشگران به بررسی اوراق سفید بیت کوین، و هم‌چنین، پست‌های فرومی و ایمیل‌های ساتوشی پرداختند (اوراق سفید به گزارشی معتبر، متقاعدکننده، و عمیق درباره‌ی یک مسئله گفته می‌شود). نگارش انگلیسی این فرد بسیار عالی بود، و پژوهشگران نیز حتی نتوانستند در این مورد به فرد خاصی اشاره کنند. در نتیجه، احتمال ژاپنی بودن ساتوشی اندک است.

آیا سازنده‌ی بیت کوین یک نفر است یا گروهی متشکل از چند نفر؟

بر اساس ایمیل‌های ساتوشی، وی یک گرگ تنها است. برنامه‌نویسانی که با ناکاموتو ارتباط برقرار کرده‌اند، وی را فردی دچار پارانویا یا بدگمانی توصیف می‌کنند. ممکن است روزها از وی خبری نباشد، فقط در جمعه‌ها مجددا خود را نشان می‌دهد، و تعدادی ایمیل ارسال می‌کند. ساتوشی نگران بود که بیت کوین مورد هک قرار بگیرد یا کارها درست پیش نروند. به هر حال، به نظر می‌رسد ساتوشی ناکاموتو برنامه‌نویسی است که به صورت تفننی وارد دنیای بیت کوین شد تا ببیند این پروژه چگونه پیشرفت می‌کند.

آیا امکان دارد بفهمیم ساتوشی کیست؟

طبق نظریه‌های مختلف، ساتوشی ناکاموتو با برنامه‌نویسانی نظیر هال فینی و نیک سابو در ارتباط بوده است. با وجود این، هر یک آن‌ها هرگونه ارتباطی را با ساتوشی به طور قطع انکار کرده‌اند.

در ۲۰۱۴، مطبوعات مردی را با نام دوریان پرنتیس ساتوشی ناکاموتو به عنوان همان ساتوشی معروف معرفی کردند. دوریان یک فیزیکدان و مهندس سیستم در کالیفرنیا است که ادعا می‌کند هیچ ارتباطی با بیت کوین ندارد. از سویی دیگر، کریگ استیون رایت نیز برای مدتی ادعا می‌کرد ساتوشی ناکاموتو است. با وجود این، وی نتوانست شواهدی را برای اثبات ادعای‌اش ارائه دهد.

با این‌که شاید هرگز متوجه نشویم ساتوشی ناکاموتو کیست، ولی کاملا مشخص است که این زن یا مرد، شاید ناخواسته، با خلق نخستین ارز دیجیتال بر پایه‌ی بلاک چین دنیا را تغییر داد. نکته‌ی مهم این است که وی به تنهایی تمام این ایده‌ها را خلق نکرده، بلکه دانش و کشفیات موجود را به سمت اصول رمزنگاری و علوم کامپیوتر هدایت کرده است.

توسعه‌ی بیت کوین

نخستین حرکت برای ایجاد بیت کوین در ۲۰۰۷ انجام شد – زمانی که ساتوشی ناکاموتو برنامه‌ی بیت کوین را نوشت. در ۲۰۰۸، بنیانگذار بیت کوین از طریق دامنه‌ی آنلاین bitcoin.org، اوراق سفید بیت کوین را منتشر کرد. ساتوشی در این اوراق نحوه‌ی کارکرد بیت کوین را با استفاده از شبکه‌های کامپیوتری توضیح داد. هدف تراکنش‌های دیجیتالی حذف شخص ثالث در معاملات بود. بیت کوین در ۲۰۰۹ به صورت عمومی منتشر شد.

هال فینی نخستین ماینر (استخراج‌کننده‌) بیت کوین بود که توانست یک بیت کوین را دانلود کند. وی بعدها ۱۰ بیت کوین استخراج کرد و به یکی از نخستین کاربران بیت کوین تبدیل شد. وی دای، نیک سابو، و گیو اندرسون نیز از جمله نخستین مشتاقان بیت کوین شناخته می‌شوند.

ساتوشی ناکاموتو

علت‌های احتمالی برای تصمیم به ناشناس ماندن

۱. وجود خطراتی از جانب حکومت: به چالش کشیدن موسسات حکومتی کار دشواری است. این کار می‌تواند شما را در برابر انواع حملات آسیب‌پذیر کند. از این رو، ساتوشی ناکاموتو وجود این خطر را برای خود بسیار محتمل دید. بنابراین، ترجیح داد برای حفظ منافع‌اش ناشناس باقی بماند.

۲. احتیاط: پیش از بیت کوین نیز تلاش‌های زیادی برای ایجاد ارزهای دیجیتالی به عمل آمدند، و همیشه افراد درگیر در این قضیه با مراجع قانونی دچار مشکل می‌شدند. بسیاری از شبکه‌ها تعطیل شدند، و نظریه‌هایی درباره‌ی تامین مالی تروریسم نیز همیشه در مورد رمز ارز وجود داشت. ممکن است همین مسئله باعث شده باشد ساتوشی ناکاموتوی واقعی تصمیم بگیرد هویت خود را پشت این نام مستعار پنهان کند.

۳. ماهیت غیرمتمرکز: توسعه‌ی بیت کوین مسیر را برای ساختارهای اقتصادی غیرمتمرکز هموار کرد. یکی از مهم‌ترین پیشرفت‌های بیت کوین باعث ایجاد امکان برای انجام تراکنش‌های همتا به همتا، بدون نیاز به حضور واسطه‌ها شد. از این رو، ناکاموتو کد منبع بیت کوین را در اختیار سایر توسعه‌دهندگان گذاشت.

۴. حریم خصوصی: شاید ساتوشی ناکاموتو از جمله آدم‌هایی باشد که از زندگی آرام‌شان لذت می‌برند. افزایش توجه دیگران بر زندگی این افراد باعث می‌شود آرامش‌شان از بین برود. شاید به همین خاطر، وی تصمیم گرفت در حصار گمنامی باقی بماند. مهم نیست این اختراع بزرگ چه‌قدر محبوبیت و شهرت به همراه دارد. تا زمانی این انقلاب در حال رخ دادن بود، چه اهمیتی داشت به خاطر آن از وی تجلیل بشود یا نه.

برترین نامزدهای شناسایی به عنوان ساتوشی ناکاموتو

نیک سابو

نیک سابو یکی از علاقه‌مندان به ارز غیرمتمرکز است و مقاله‌ای درباره‌ی «بیت گلد‌»، به عنوان پیش‌درآمدی بر بیت کوین نوشته است. وی نیز با نام‌های مستعار بسیاری شناخته می‌شود. نیک سابو مکررا هر گونه ارتباطی را که باعث شود، وی ساتوشی ناکاموتو لقب بگیرد، رد کرده است.

ولی پس از بررسی مقاله‌ی وی درباره‌ی «بیت گلد‌»، معلوم شد شباهت‌هایی میان این مقاله و اوراق سفید اصلی بیت کوین وجود دارند. به علاوه، حضور در میان نخستین افرادی که بیت کوین را امتحان کرده‌اند، باعث می‌شود وی مهم‌ترین گزینه برای ساتوشی ناکاموتو بودن باشد.

هال فینی

هال فینی، پیش از ظهور بیت کوین نیز یکی از مشتاقان رمز ارزها بود، و به عنوان نخستین فردی شناخته می‌شود که از این فناوری استفاده کرد، گزارش‌های خرابی را جمع‌آوری کرد، و آن را بهبود بخشید.

هارولد فینی، دقیقا در نخستین روز انتشار بیت کوین، ۱۰ عدد از این رمز ارز را استخراج کرد. وی نیز می‌تواند تک گزینه‌ی محتملی برای بنیانگذاری بیت کوین باشد. به علاوه، همین حقیقت که وی فقط پس از ساتوشی ناکاموتو موضوع پیشرفت بیت کوین را مطرح کرد، می‌تواند مدرکی دال بر این مسئله باشد. هال فینی نیز می‌تواند همان ساتوشی ناکاموتو باشد.

دوریان پرنتیس

اسم شناسنامه‌ای این فرد ساتوشی ناکاموتو است؛ همین مسئله نیز توجهات رسانه‌ها را به وی معطوف کرد. سابقه‌ی وی به عنوان یک آزادیخواه و فیزیکدان، این مرد را در جایگاهی قرار می‌دهد که بتوان وی را ساتوشی ناکاموتو دانست.

خبرنگاری به نام گودمن، با اشاره به جزییات مختلف، به صورت ضمنی نشان داد دوریان پرنتیس همان خالق بیت کوین است – به خصوص که نام وی رسما ساتوشی ناکاموتو است. وی در دانشگاه کل پلی در پومونای کالیفرنیا در رشته‌ی فیزیک درس خوانده است. وی بعدها به عنوان مهندس سیستم و مهندس کامپیوتر در پروژه‌های دفاعی برای شرکت‌های خدمات اطلاعات مالی مشغول به کار شد.

کریگ رایت

اطلاعاتی از یک منبع ناشناس به دست وب‌سایت گیزمودو رسید، که نشان می‌داد کریگ رایت بنیانگذار بیت کوین است.

سپس، کریگ رایت در ۲۰۱۶ اعلام کرد، ساتوشی ناکاموتو است. با وجود این، دولت استرالیا، به این ادعای کریگ رایت، با یورش به خانه‌اش پاسخ داد. بعد از آن، کریگ رایت ادعای خود را پس گرفت.

سخن آخر

در نهایت، داستان مرموز خالق و بنیانگذار بیت کوین هم‌چنان ادامه دارد. مسئله‌ی ساتوشی ناکاموتو، دست‌کم تا این لحظه، بدون جواب باقی مانده است. با وجود این، فناوری بیت کوین آن‌چنان پیشرفت عظیم و گیج‌کننده‌ای داشته است که این مسئله در مقابل آن، بسیار ساده به نظر می‌رسد.

بیت کوین به همان مفهوم انقلابی دست یافته است که پیش‌تر تصور می‌شد، برای رسیدن به آن جایگاه به سال‌ها زمان نیاز است. در دنیای بیت کوین یک جامعه‌ی جهانی تشکیل یافته است. شبکه‌ای سریع، قابل اعتماد، مقیاس‌پذیر، و امن برای تراکنش‌های آنلاین. به علاوه، هویت خالق بیت کوین در مقایسه با پژوهش‌های آتی در خصوص این فناوری، کم‌اهمیت به نظر می‌رسد. علاقه‌مندان به این عرصه معتقدند، با پیشرفت بلاک چین فرصت‌های فوق‌العاده‌ای ایجاد خواهند شد.