تجزیه و تحلیلگر یا سرمایه گذار باید چند ویژگی را که جزء عوامل کمی مهم صنعت هستند مورد بررسی قرار دهند. فهم این عوامل به سرمایه گذاران در تحلیل صنعت خاص و ارزیابی افق های آتی کمک خواهد کرد.

 

 عملکرد تاریخی (گذشته): همانطور که میدانیم برخی از صنایع در بلندمدت دارای عملکرد خوب و برخی دیگر دارای عملکرد ضعیف بودهاند. اگر چه عملکرد را همیشه نمیتوان براساس عملکرد گذشته پیش بینی نمود ولی با این حال هر صنعتی مسیری را طی میکند که نباید از آن غافل بود. صنعت سیمان در سال ۱۳۷۰ و ۱۳۸۰ در رابطه با سال مبنا یعنی ۱۳۶۹ عملکرد خوبی داشته است. این وضعیت تا سال ۱۳۸۲ ادامه داشته است. سرمایه گذاران باید میزان فروش و رشد سود سهام و عملکرد قیمت گذشته (تاریخی) را بررسی نمایند. اگر چه گذشته را نمیتوان به آسانی به آینده تسری داد با این حال اطلاعات سودمندی را ارائه میکند.

 

رقابت: شرایط رقابتی موجود در یک صنعت میتواند اطلاعات مهمی در خصوص ارزیابی آینده ارائه نماید. آیا در نتیجه کنترل مواد اولیه، هزینه های سنگین احداث کارخانه، سطح تولید مورد نیاز برای رسیدن به مرحله سودآوری و غیره، امکان ورود به صنعت جدید و رقابت با رقبای جدید وجود دارد.

مایکل پورتر مباحث مهمی را در خصوص استراتژی رقابتی ارائه کرده است که دربرگیرنده بررسی وضعیت رقبا در یک صنعت است. توانایی رقابت در یک صنعت تعیین کننده قدرت صنعت در حفظ بازده بالاتر از میانگین است. این توانایی، به شانس بستگی ندارد، بلکه بازتاب عواملی اساسی است که به ۵ عامل رقابتی مهم بستگی دارد:
۱. تهدید رقبای تازه وارد
۲. قدرت مذاکره ( چانه زنی) خریداران
۳. تهدید محصولات یا خدمات جایگزین
۴. رقابت میان رقبای موجود
۵. قدرت مذاکره (چانه زنی) عرضه کنندگان (تامین کنندگان)
این پنج نیروی رقابتی، سودآوری صنعت را تامین میکنند برای اینکه این عوامل بر اجزای بازده سرمایه گذاری تاثیر میگذارند. شدت هر یک از این عوامل تابعی از ساختار صنعت است.