حواله یک ابزار مالی است که از آن برای انتقال اعتبار یا مسئولیت بدهی استفاده میشود. سازوکار حوالهها به دلیل امن نبودن مسیرهای تجاری شکل گرفت. راهزنان چون میدانستند تاجرها همیشه پول زیادی به همراه دارند، از هر شگردی برای به دست آوردن آن پول استفاده میکردند. در ابتدا تجار به این فکر افتادند که با استخدام افراد کارآزموده و شمشیرزنان ماهر در مقابل راهزنان از خود و اموالشان محافظت کنند. اما این مورد هم راه به جایی نبرد و روند غارت اموال و سکهها همچنان ادامه داشت. در این گیرودار بود که تجار، پای معتمدین شهرها را وسط کشیدند و شروع به ساخت یک زنجیره انتقال پول منحصر به فرد و ایمن کردند؛ زنجیرهای که به آنها این امکان را میداد تا بدون نگرانی از غارت شدن، پول خود را به شهر دیگری منتقل کنند و فعالیتهای تجاریشان را در بستری امن که دست راهزنان به آن نمیرسید ادامه دهند.
سیستم حواله به اینترتیب بود که یک تاجر، قبل از حرکت کردن نزد یکی از افراد این زنجیره انتقال در شهر محل سکونش میرفت و به اندازه پولی که در مقصد نیاز داشت به او سکه میداد. آن فرد نیز روی یک برگه نامهای برای کسی که زنجیره شهر مقصد به شمار میرفت مینوشت با این درونمایه که: «همکار محترم شهر فلانی، فلان تاجر ۳۰۰ سکه نزد من گذاشته است. در ازای دریافت این نامه، ۳۰۰ سکه به او بدهید.» تاجر، نامه را میگرفت و بعد از رسیدن به مقصد، آن را به فرد مشخصشده در شهر تحویل میداد و پولش را میگرفت. در حقیقت، این زنجیره نوعی سیستم کسب درآمد جدید به شمار میرفت. روش درآمدزایی هم به این ترتیب بود که در ازای این نقل و انتقال، مقداری پول از هر فرد دریافت میکردند. هرچند وقت یکبار نیز افراد این زنجیره در شهرهای مختلف، دورهم جمع میشدند و شروع به حساب و کتاب میکردند. بخش بزرگی از این حساب و کتاب، بدون جابهجا کردن حتی یک سکه و تنها با تهاتر کردن نامههای حواله صورت میگرفت. وقتی هم که نامهها دیگر کافی نبودند، باقیمانده را به صورت نقدی باهم حساب میکردند. قوانین حوالهنویسی روز به روز کاملتر میشدند و نیاز به افراد ماهر در این زمینه نیز افزایش پیدا میکرد. به همین دلیل شغلی جدید به نام «حوالهنویس» در میان تاجران ایجاد شد. افراد آن زنجیره مالی نیز به «حوالهداران» تبدیل شدند.
خاستگاه حواله کجاست؟
طبق آنچه در متنهای تاریخی آمده، تاجران عرب، بزرگترین گروهی بودند که از ابزار حواله استفاده میکردند. با گسترش فعالیت تاجران عرب، پای اروپاییها هم به این میدان باز شد. یهودیان فلورانس، اولین گروه از اروپاییها بودند که در معاملههای خود از حواله استفاده کردند. اوج استفاده از این ابزار در میان اروپاییها به قرن سیزدهم میلادی بازمیگردد. در آن زمان، تاجران ساکن در منطقه لومباردی ایتالیا حسابی جداگانه روی حوالهها باز میکردند؛ به اندازهای که تجارتشان را وابسته به سیستم حوالهها میدیدند. زمانی که تجارت از راه دریاها رونق زیادی پیدا کرد، کمکم پای حوالههای بینالمللی نیز به این ماجرا باز شد .