شاخص توان نسبی به وسیله جی ولز وایدر در سال ۱۹۷۸ معرفی شده است و به عنوان شاخصی برای تعیین نقطه خرید و فروش استفاده میشود. برای محاسبه RSI به طریق زیر عمل میکنیم:
که در آن RS به شرح زیر محاسبه می شود:
برای مثال اگر یک دوره ۱۴ روزه برای محاسبه بنابراین برای محاسبه RSI مد نظر باشد کل تغییرات مثبت را در این دوره با یکدیگر جمع و بر عدد ۱۴ تقسیم می کنیم. متوسط تغییرات منفی را نیز در این دوره جمع و بر عدد ۱۴ تقسیم می کنیم. بدین ترتیب RS را می توانیم محاسبه کنیم. سپس با قرار دادن RS در فرمول بالا RSI محاسبه می شود.
آر اس آی عددی را بین ۰ تا ۱۰۰ به ما میدهد. هر چه عدد به ۱۰۰ نزدیکتر باشد به معنی این است که خرید آن سهم در بازار در یک دوره بیش از حد خرید شده و زمان خوبی برای فروش آن است. وقتی RSI به صفر نزدیک میشود این را میرساند که سهم مورد نظر در بازار در یک دوره بیش از حد فروخته شده ۲ و زمان خوبی برای خرید است. معمولاً نقطه برش را ۳۰ و ۷۰ درنظر میگیرند. یعنی اگر به بالاتر از ۷۰ افزایش یابد، احتمال بالا بودن قیمتهای بازار وجود دارد. تنزل به زیر ۳۰ حاکی از احتمال پدید آمدن قیمتهای بسیار پایین است.
رفتار گذشته یک سهم تا حد زیادی کمک کننده است و ما میتوانیم بفهمیم که در گذشته بطور متوسط تا چه حد به سمت پایین آمده و تا چه حد به ۱۰۰ نزدیک شده است. به همین خاطر اطلاعات ۱۴ روز گذشته برای محاسبه RSI کفایت نمیکند و نمیتواند شاخص درستی به ما بدهد. در نتیجه ما باید اطلاعات ۶ ماه گذشته و یا حتی یک سال قبل را در محاسبه RSI منظور کنیم. از آن تاریخ آن را محاسبه کرده و با وارد کردن اطلاعات جدید در هر روز آن را ادامه دهیم.