با توجه به تعریف استاندارد سازمان ملل ، جوانان شامل افراد گروه سنی ۱۵ تا ۲۴ سال هـستند. بـا توجـه بـه تعریف سازمان بین المللی کار ILO که هم اکنون در اکثر کشورهای جهـان ، حـداقل بـرای اعـلام آمارهـای بیکاری ، بکار میرود بیکار کسی است که در دوره مرجع حتی برای یک ساعت کار نکرده باشـد ولـی آمـاده برای کار بوده و جستجوی فعال کار انجام داده باشد. استفاده از این تعریف سوالاتی را مطـرح مـی سـازد. آیـا معیار یک ساعت کار در دوره مرجع، که معمولا کوتاه مدت است، معیار مناسبی بـرای تعریـف اشـتغال اسـت . موضوع دیگر مرتبط با افراد خارج از نیروی کار، یعنی افرادی که طبق تعریف نه شـاغل و نـه بیکـار هـستند ،میباشد. افراد فاقد شغلی که از یافتن کار مایوس شدهاند ممکن است جستجوی فعال کار انجام ندهنـد. حتـی افراد بیکاری ممکن است وجود داشته باشند که به دلایلی در دوره مرجع جستجوی فعال کار انجام نداده ولـی خواهان اشتغال باشند. این افراد شانس یافتن شغل دارند ولی بیکار محسوب نمیگردند.
به علاوه مشکلات مرتبط با تعریف بیکاری مسایلی در اندازه گیـری بیکـاری جوانـان رخ مـیدهـد. تـانیور و (۱۹۹۲)به تصنعی بودن نرخ بیکاری جوانان در آمارگیریهای نیروی کار اشاره دارند. بر اساس نظـر آنـان لی پاسخگویان در آمارگیریهای نیروی کار نقش مهمی دارند. در این نوع آمارگیریها که بـا مراجعـه بـه خـانوار صورت میگیرد معمولا یک فرد واحد پاسخگوی سوالات مربوط به سایر افراد خانوار است . در تحقیق صـورت گرفته ، آنان دریافتند که بزرگسالان رویکرد متفاوتی درباره جستجوی شغل نسبت به آنچه جوانان درباره خـوددارند نشان میدهند. و این تفاوت باعث میشود زمانی که بزرگسالان پاسـخگوی سـوالات مربـوط بـه افـراد جوان خانواده باشند پاسخهای متفاوتی نسبت به نظر خود افـراد جـوان ارایـه دهنـد . زمـانی کـه از یـک فـرد بزرگسال خانوار درباره جستجوی شغل فرد جوان خانوار سوال شود وی فرض می کند جوان فاقـد شـغل حتمـا جستجوی کار انجام میدهد. یعنی تلقی عامه این است که اگر جوانی فاقد شغل باشد به طور یقین جـستجوی فعال شغل انجام میدهد. این تلقی باعث میشود که اگر سوالات مربوط به تعریف بیکاری از خود افراد جوان پرسیده شود نرخ بیکاری آنان کاهش یابد.
با وجود محدودیتهای مرتبط با تعریـف و انـدازهگیـری بیکـاری ، آمارهـای اشـتغال و بیکـاری خـانوار تنهـا اطلاعات مفید برای بررسی بیکاری جوانان در کشور است. این طرح نمونهگیری که توسط مرکـز آمـار ایـران انجام میشود نیز از تعریف استاندارد بیکاری استفاده کـرده و نتـایج آن در هـر فـصل بـصو رت مجـزا منتـشر میگردد. در بخش بعد به بررسی ویژگیهای بیکاری جوانان با استفاده از نرخ بیکاری جوانان با استفاده از نـرخ بیکاری بدست آمده از آمارهای اشتغال و بیکاری خانوار می پردازیم.

ویژگیهای بیکاری جوانان

نرخ بیکاری یکی از شاخصهای کلیدی بازار کار است. نرخ بیکاری با تقسیم تعداد افراد بیکار جامعه (نمونه) بر مجموع افـراد فعـال جامعـه (شاغلین به علاوه بیکاران ) محاسبه میگردد. نرخ بیکـاری جوانـان از اهمیـت فراوانـی در بررسـی وضـعیت جوانان در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه برخوردار است.این شاخص از سوی سازمان جهانی کـار بـه عنوان یکی از شاخصهای کلیدی بازار کار مطرح شده است. همچنین این شاخص برای انـدازهگیـری شـرایط (MDG) بکار رفته است. در هدف ۸ از این اهداف با عنوان افزایش ۳ جوانان در بازار کار از اهداف توسعه هزاره مشارکت جهـانی در توسـعه ، و در جـزء ۱۶ آن بـا همکـاری کـشورهای در حـال توسـعه ، ترقـی و اجـرای راهبردهایی برای کار شایسته و مولد برای جوانان منظور شده است. نرخ بیکاری جوانان به عنوان شـاخص ۴۵ برای اندازهگیری این هدف استفاده شده است .