وب سرویس چیست و چه کاربردی دارد؟

وب سرویس نوعی سرویس‌دهی در چارچوب وب و یک رابط برنامه‌نویسی (API) است که بر بستر وب پیاده‌سازی می‌شود. این رابط‌ها با استفاده از پروتکل‌های استاندارد مانند HTTP، توابع و مکانیزم‌های مختلفی را در اختیار ما قرار می‌دهند تا بتوانیم به تبادل اطلاعات در بین سیستم‌های مختلف بپردازیم. به عبارتی دیگر، این رابط‌ها ارتباط میان نرم‌افزار با نرم‌افزار و کلاینت با نرم‌افزار را امکان‌پذیر می‌کنند.

وب سرویس مانند پلی ارتباطی است که به منظور تبادل اطلاعات میان نرم‌افزارهای مختلف توسط سازمان W3C توسعه یافته است. این رابط‌ها می‌توانند بدون وابستگی و پیش‌نیازی خاص بر روی سیستم عامل‌ها و زبان‌های برنامه‌نویسی مختلف، عملکردی یکسان داشته باشند.

به طور کلی می‌توان کاربردها و ویژگی‌های وب سرویس‌ها را به صورت زیر در نظر گرفت:

  • وابسته نبودن به سیستم عامل: امکان عملکرد یکسان بر روی سیستم عامل‌های مختلف.
  • وابسته نبودن به زبان‌های برنامه‌نویسی: امکان ارتباط و تبادل اطلاعات بین نرم‌افزارهای نوشته شده با زبان‌های مختلف.
  • آسان کردن ارتباط میان بخش‌های نرم‌افزاری مختلف: تسهیل یکپارچه‌سازی و تعامل بین اجزای مختلف یک نرم‌افزار.
  • آسان کردن ارتباط میان نرم‌افزار با کلاینت: فراهم کردن امکان دسترسی و تبادل داده بین نرم‌افزار سرور و برنامه‌های کلاینت (مانند مرورگرها یا اپلیکیشن‌های موبایل).
  • یکپارچه‌سازی اطلاعات در میان پلتفرم‌های مختلف: ایجاد امکان تبادل و همگام‌سازی داده‌ها بین سیستم‌ها و برنامه‌های کاربردی گوناگون.

به عنوان نمونه، از وب سرویس‌ها می‌توان برای نمایش نرخ‌های لحظه‌ای طلا و سکه از یک وب‌سایت مرجع در سایر وب‌سایت‌ها استفاده کرد، به نحوی که اطلاعات به صورت خودکار و همزمان به‌روزرسانی می‌شوند.