بسیاری از انسان‌های روی زمین هر روزه از برق استفاده می‌کنند ولی ممکن است اصلا در مورد منشأ ظهور آن تا به حال فکر نکرده باشند . حرکت الکترون‌ها یا همان بارهای منفی و پوزیترون‌ها (بارهای مثبت) در مواد رسانا منجر به تولید برق می‌شود. همانطور که می‌دانیم بارهای مخالف یکدیگر را جذب می‌کنند. این مجموعه دو نوع انرژی را ایجاد می‌کند:

  • الکتریسیته ساکن (ناشی از وجود اصطکاک)
  • الکتریسیته متحرک (معروف به جریان برق)

آغاز مراحل تولید برق

به منظور آشنایی با مراحل تولید برق، بهتر است بدانید که این انرژی در نیروگاه‌ها تولید می‌شود. آنها انرژی الکتریکی را از منابع ابتدایی انرژی توسط دستگاه‌های خاص جذب می‌کنند. سوالی که پیش می‌آید این است که این منابع ابتدایی چه چیزهایی هستند؟ پاسخ با کمی تفکر حاصل می‌شود. منابع ابتدایی انرژی‌ها به دو دسته تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر در طبیعت وجود دارند. اگر به اطراف خود توجه کنید باد، خورشید، جزر و مد، آب و غیره از منابع تجدیدپذیر هستند. از منابع غیر قابل تجدید نیز به زغال سنگ، گاز طبیعی، نفت و غیره اشاره می‌شود. البته کارخانه‌هایی که به طور کلی یا جزئی نیروگاه‌های مختلفی را در اختیار دارند این انرژی تولید شده را به صورت معاملات تجاری به فروش می‌رساند.

مرحله اول – انتقال

پس از مرحله پردازش و تبدیل انرژی‌های طبیعی به انرژی الکتریسیته یا برق با استفاده از ابزارها و شیوه‌های انتقال، آن را از نیروگاه‌ها به پست‌ها یا ایستگاه‌های برق ارسال می‌کنند. انتقال که از مراحل تولید برق است به دو صورت زمینی و هوایی با کمک کابل‌ها انجام می‌شود. ترانسفورماتورها در ایستگاه‌های دریافت، وظیفه تأمین ولتاژهای مناسب به منظور مصارف را دارند. ایستگاه‌ها به طور معمول در حومه شهرها یا نزدیکی نیروگاه‌ها و بالاتر از سطح زمین ایجاد می‌شوند. حتی اگر خیلی بزرگ نباشند ممکن است در داخل شهرها و خانه‌ها نیز دایر شوند.

مرحله دوم – توزیع

برق از طریق ایستگاه‌های فرعی به خانه‌ها توزیع می‌شود. این بخش جزئی از مراحل تولید برق به شمار می‌رود. محل زندگی تعیین می‌کند که از کدام ایستگاه، توزیع صورت بگیرد. شرکت توزیع مسئولیت دارد که به درستی برق را به منازل برساند. همچنین این شرکت‌ها موظف هستند در صورت بروز هر مشکلی در کابل‌های انتقال و توزیع آنها را تعمیر کنند.

مرحله سوم – تعیین هزینه مصرفی

قبضی که در هر دوره توسط شرکت توزیع برق در اختیار شما قرار می‌گیرد نشان دهنده میزان و هزینه انرژی است. البته شاید این بخش به طور مستقیم در مراحل تولید برق جای نداشته باشد. در روزهای مشخص ماموران این شرکت‌ها به منظور تعیین میزان برق استفاده شده به خانه‌ها می‌آیند. آنها ارقامی را از روی کنتور خانه‌ها یادداشت می‌کنند و سپس به منظور محاسبه هزینه مصرف برق گزارش‌هایی را در اختیار شرکت توزیع قرار می‌دهند. همچنین جهت محافظت از قطع بی‌رویه درختان از قبض‌های کاغذی در اطلاع رسانی‌ها کمتر استفاده می‌شود. آگاهی از میزان برق مصرفی از طریق ارسال پیامک به تلفن‌های همراه مشتریان انجام می‌شود .