بانک های متصل به سپام (System for Electronic Payment Messaging) با سهولت بالا نسبت به تبادل این گونه پیام ها با یکدیگر اقدام می کنند. همچنین سپام این قابلیت را دارد که با اتصال استاندارد و رمزنگاری شده با شبکه سوئیفت، بانک های متصل داخلی را به شبکه سوئیفت متصل کند.
اتصال بانک ها به یکدیگر و به شبکه جهانی سوئیفت برای تبادل پیام های ارزی توسط سپام صورت می گیرد.
برخی ویژگی های کلیدی عبارتند از
مطابق با استانداردهای بین المللی پیام رسانی ISO15022 و ISO20022
سامانه ارسال و دریافت پیام های سوئیفت (داخلی) و ارائه عملکرد مشابه سوئیفت به بانک ها
اتصال بانک های عضو به سوئیفت (خارجی) و ارائه عملکرد CBT
پذیرش اتصال بانک های عضو از طریق سامانه تحت وب، تبادل فایل، صف MQ
ارائه سرویس پرینت پیام ها تا شعبه بانک ها
ارائه سرویس ویژه CUG (Closed User Group)
خدمات آموزشی و مشاوره ای
سوئیفت ارائه خدمات بهتر به مشتریان و تسهیل در امر مبادلات تجاری با سرعت و امکانات بیشتر و دسترسی مستقیم به سامانه های بانکی و کارگزاران مربوط را در سراسرجهان با سرعت بسیار بالا ممکن می سازد و امکان انجام عملیات حسابداری مربوط را به یاری پیام های استاندارد با همان سرعت فراهم می آورد .
شرایط و ضوابط
برخی از زمینه های فعالیت خدمات شبکه سوئیفت ، شامل حواله های بانکی ، پرداخت ها ، صورتحسابهای بانکی ، معاملات و تبدیل ارز ،بروات وصولی ، اعتبارت اسنادی ، معاملات سهام بین بانکها ، گزارش مالی حسابها و صورت حسابها میباشد .
علاوه بر پیامهای عملیات بانکی ، شبکه سوئیفت ، اخبار و اطلاعات دیگری را نیز در اختیار اعضاء می گذارد .مثلا با استفاده از این شبکه میتوان از خبر ادغام بانکها یا تغییر در عملکردهای سیستم آنها مطلع شد. همچنین در صورت سرقت اسناد یک بانک، مشخصات اسناد مسروقه فورا از طریق شبکه سوئیفت به سراسر جهان اطلاع داده می شود . چنین تحولاتی به صورت بخشنامه از طریق سامانه سوئیفت به تمام بانکها مخابره می شود . هر بانک عضو سوئیفت به سایر شعبه های خود در سراسر دنیا وهمچنین با تک تک بانکها ی دیگری که عضوشبکه سوئیفت هستند، دسترسی راحت ومستقیم شبانه روزی دارد.
فرایند ارائه سرویس
سیستم سوئیفت جهت ارسال و دریافت هرگونه پیام ارزی در بین واحدهای ارزی بانکهای داخل کشور و بانکهای خارج از کشور مورد استفاده قرار میگیرد. در حال حاضر تمام بانکهای داخلی ایران از طریق خطوط Leased و یا ماهواره به یک مرکز به نام SAP در بانک مرکزی متصل گردیده و از طریق سیستم ماهوارهای پیامها را برای بانکهای مورد نظر ارسال مینمایند.
در مراسلات بانکی که ازطریق سوئیفت انجام می گیرند ، امنیت بالایی تضمین می شود . سامانه ایمنی سوئیفت دارای چند مرحله فیزیکی ، تکنیکی و پردازشی است . از این رو راه استفاده غیر مجاز درآن بسته شده و ا ز ورود هر گونه پیام بانکی غیر مجاز به داخل سامانه جلوگیری می شود .
تمامی پیامها به صورت کد ارسال ودریافت می شوند بدین صورت که ، وقتی پیام بانکی ازمبدا مخابره می شود ، بین راه و قبل از انکه به مقصد برسد ، شکل آن از حالت اولیه خارج میشود و به ترکیب نا مانوسی درمی آید که برای شخص ثا لث قابل خواندن وتشخیص نیست . پیام به محض رسیدن به مقصد ،دوباره به حالت اول برمی گردد لذا هیچ کس قادر به دستکاری پیام نخواهد بود .
توضیحات تکمیلی
شبکه سوئیفت ، احتمال اشتباه در پیامهای بانکی را کاهش می دهد در نتیجه احتمال پرداخت های مضاعف به حداقل رسیده وامکان مخدوش یا گم شدن پیام از بین میرود. پیامهای بانکی سوئیفت ،که دارای استانداردهای خاص خود است، به طورخودکار مخابره می شوند . تمامی اعضای درون شبکه از زبانی یگانه واستاندارد بهره میگیرند که سبب افزایش دقت وسرعت میشود . این شبکه بطورشبانه روزی کار میکند واز نظر زمانی محدودیتی ندارد .
عملیات بانکی بین المللی ازطریق سوئیفت به سرعت اجرا می شود و ارسال هرپیام بیش ازچند ثانیه طول نمی کشد . از آنجا که امورمربوط به تایید ، تشخیص و اعتبارپیام با روشهای کنترل انجام نمی شود ، عملیات بانکی سریع و بدون نیاز به تایید اضافی صورت می گیرد . به علاوه شبکه ، رمز را به طورخود کنترل شناسایی می کند که این نیز به سرعت عملیات می افزاید .
رشد چشمگیر سوئیفت مرهون دارا بودن مزایای فراوان این سیستم برای بهرهگیران در تسویه معاملات بینالمللی است که مهمترین آنها به شرح زیر است:
1_ استاندارد: سیستم به نحوی طرحریزی شده است که با ارسال پیام از طریق شبکه سوئیفت امکان برقراری ارتباط بین رایانههای دو بانک و انجام کلیه مراحل حسابداری از قبیل عملیات بستانکاری و بدهکار کردن حسابهای زیربط، تهیه صورتحساب و صورت مغایرت بدون دخالت نیروی انسانی امکانپذیر بوده و روز کاری بعد کلیه اقدام باز حسابهای ارزی مشخص و امکان رفع مغایرتها بهطور سریع فراهم خواهد بود. انجام اینگونه عملیات به صورت (سنتی دستی) با چند ماه تأخیر استخراج میشود. از طرفی در سوئیفت پیامهای بانکی استاندارد هستند و برای هر نوع امور بانکی یک پیام مشخص و تعریف شده است و کلیه بانکهای عضو سوئیفت ملزم هستند برای مخابره پیام از فرمت خاص استفاده کنند. همچنین کلیه ارزها در سیستم سوئیفت استاندارد و بینالمللی هستند. پس میتوان گفت مزایای استاندارد بودن عبارتند از:
الف _ جلوگیری از سلیقهای عمل کردن افراد در تنظیم متون پیامهای بانکی.
ب _ شناسایی سریع پیامها.
ج _ جلوگیری از اتلاف وقت در تنظیم متن پیامهای بانکی.
د _ سرعت بخشیدن به تنظیم متن پیامهای بانکی.
در استانداردسازی پیامهای بین بانکی برای سهولت کار و ایجاد نشدن استانداردهای جدید، سوئیفت استانداردهایی را که مؤسسات بینالمللی از قبیل ISITC , ISDA , ICC , ISO ، ابداع کرده بودند، پذیرفت و برای مواردی که استانداردی وجود نداشت، استانداردهای جدید تهیه کرده است.
2_ قابلیت اطمینان: طراحی سیستم سوئیفت به نحوی بوده که درصد اشتباه در آن بسیار اندک است و در صورتی که مشخصه پیام بهطور صحیح و مطابق با استانداردها تنظیم نشود، سیستم از قبول آن خودداری میکند. سوئیفت ادعا میکند که در حدود ۹۹/۹۹ درصد قابل اطمینان است. علت وجودی این ادعا مفقود نشدن یک پیام سوئیفتی از اول تأسیس در این شبکه است. بنابراین با حجم زیاد پیامها قابلیت اطمینان به سیستم نزدیک به صد در صد است.
3_ امنیت: پیامهای مبادله شده به صورت خودکار مخابره میشوند و متن پیامها تا رسیدن به مقصد پراکنده و نامفهوم است و دسترسی به پیامها توسط افراد غیرمجاز میسر نیست. از نظر امنیتی در مقایسه با تلکس مزایای زیر را میتوان برشمرد:
الف _ در سیستم رمزدهی تلکس چهار یا پنج عامل از قبیل بانک دریافت کننده، تاریخ ارسال پیام، شماره ردیف پیام، مبلغ و نوع ارز در محاسبه رمز به کار برده میشود. از این رو زمانی که پیام رمزداری در اختیار مشتری قرار میگیرد، رمز را محو میکند تا مشتری نتواند رمز را کشف کند، زیرا اگر کسی تا حدودی به علم ریاضی آشنا باشد، با در دست داشتن چندین پیام رمزدار مبادله شده بین دو بانک قادر به کشف رمز خواهد بود، ولی در سوئیفت ابتدا باید کلید رمز سوئیفت بین دو کارگزار رد و بدل شده باشد و رمز با به کارگیری یک الگوریتم (Algorithm) پیچیده ریاضی که کلیه حروف پیام از آغاز تا پایان در محاسبه رمز به کار گرفته میشوند، محاسبه و به پیام اضافه میکند و در مقصد سیستم رمز را کنترل و در صورت صحت تأیید میکند. به عبارتی عمل رمزدهی و کشف رمز به صورت خودکار به وسیله سیستم انجام میگیرد. علاوه بر رمز یاد شده، رمز دیگری نیز به وسیله سوئیفت به پیام اضافه میشود و نشان دهندهی این است که پیام تحویل شده کاملاً مطابق با پیام دریافتی بوده است.
ب _ با استفاده از دستگاهی به نام Encriptor در سایت سوئیفت مبدأ پیام به هم ریخته و از حالت خوانا بودن آن خارج میشود و در شبکه مخابراتی بینالمللی قرار میگیرد و هیچکس حتی اگر بتواند به پیام سوئیفتی دسترسی داشته باشد، قادر به خواندن یا تغییر در پیام نخواهد بود و فقط در سایت سوئیفت مقصد پیام به وسیله دستگاه دیگری به نام Decriptor بهطور منظم اولیه که قابل خواندن به وسیله ترمینال باشد، در میآید، در صورتی که در تلکس به این صورت نبوده و اگر منبعی به خطوط مخابراتی دسترسی یابد، پیام قابل خواندن و تغییر دادن است. سیستم فقط توسط افراد مجاز در حدود اختیارات تعیین شده قابل بهرهبرداری است. به عبارتی ورود به سیستم و تقسیم وظایف کاربران توسط دو مسئول بانک که کلید اصلی توسط سوئیفت در اختیارشان قرار گرفته است، اجازه ورود به سیستم و تعیین یک قسمت از دو قسمت کلید رمز کاربران را دارند. کاربران با دریافت هر دو قسمت کلید رمز (Password) منحصر به فرد از این مسئولان و قرار دادن آن در کنار هم اجازه ورود به شبکه سوئیفت و کار با آن را در حد اختیارات تعیین شده خواهند داشت. کلید رمز کاربر همانند امضای او است. به منظور جلوگیری از سوء استفادههای احتمالی اگر رمز کاربری غلط وارد شود، سیستم برای آن کاربر قفل میشود و حداقل هر سه ماه یک بار کاربران اجبار به تغییر رمز خود دارند.
4_ سرعت: سرعت انتقال پیام در سیستم سوئیفت بسیار بالا است. ارسال پیام چند ثانیه بیشتر طول نمیکشد و به محض ارسال آن از طریق شبکه سوئیفت توسط آخرین امضای مجاز، بلافاصله پیام تحویل سوئیفت میشود، ولی در تلکس این امر به سادگی ممکن نیست و در مواقعی که خط اشغال باشد، شاید ساعتها طول بکشد. سوئیفت با دریافت پیام مسئولیت تحویل فوری پیام به دریافت کننده را به عهده دارد و در صورتیکه در ساعات کاری دریافت کننده پیام، بنا به علل خارج از کنترل سوئیفت، امکان تحویل پیام با یازده مراجعه به دریافت کننده در عرض ۵/۱ ساعت فراهم نباشد پیام را به ارسال کننده عودت میدهد. مقررات سوئیفت اعلام میدارد هر عضو شبکه سوئیفت باید حداقل در روزهای کاری هشت ساعت آمادگی دریافت پیام را داشته باشد و اگر از مقررات عدول کرد، باید به سوئیفت پاسخگو باشد.
۵ _ هزینه مخابره پیام: هزینه مخابره پیام از طریق سیستم سوئیفت در مقایسه با سایر سیستمها کمتر است و به صورت کاراکتری مورد محاسبه قرار میگیرد. هر چه تعداد پیام ارسالی استفاده کنندگان بیشتر شود، هزینه هر پیام ارزانتر میشود. در ضمن کارمزد دریافتی کارگزاران برای اجرای پیامهای سوئیفتی و تلکس متفاوت است و تقریباً کارمزد اجرای یک پیام سوئیفتی با توجه به این که نیاز به نیروی انسانی ندارد و توسط رایانه خوانده و اجرا میشود، بین یک دوم تا یک سوم کارمزد اجرای یک پیام تلکسی که نیروی انسانی میباید آن را اجرا کند، است.
۶ _ قابلیت دستیابی: سیستم سوئیفت به صورت شبانهروزی و بدون تعطیلی خدمات ارایه میدهد. به این معنی که در هر زمان و مقطعی تنظیم پیام و ارسال آن برای کارگزار امکانپذیر است. پس بهطور کلی سوئیفت در کلیه ۳۶۵ روز سال و کلیه ۲۴ ساعت شبانهروز قابل دسترسی و مبادله پیام امکانپذیر است.
سازمان سوئیفت
سوئیفت یک مؤسسه تعاونی یا به عبارتی دیگر یک مؤسسه غیرانتفاعی است که به بانکهای عضو تعلق دارد و از سوی اعضا کنترل میشود و برای تأمین اهداف مشترک آنها طرحریزی شده است، بالطبع از طرف اعضا با پرداخت حق عضویت و هزینه تعداد پیام ارسال تأمین مالی میشود و مدیریت آن را هم به عهده اعضا است. به استناد ماده ۱۴ اساسنامه سوئیفت، اعضای ۲۵ نفری هیأت مدیره سوئیفت را بانکهای عضو انتخاب میکنند و هر بانکی که بیش از ۵/۱ درصد از سهام سوئیفت را در اختیار داشته باشد، میتواند یک عضو هیأت مدیره را معرف کند. (میزان سهام اختصاصی هر عضو هر سه سال یک بار با توجه به میزان پیامهای ارسالی عضو از طریق شبکه تعیین میشود). اگر عضوی بیش از ۶ درصد سهم سوئیفت را در اختیار داشته باشد، میتواند حداکثر دو عضو هیأت مدیره معرف کند و کشورهایی که کمتر از ۵/۱ درصد سهام را دارند، میتوانند بهطور مشترک به شرطی که تعداد سهام آنها بیش از ۵/۱ درصد شود، یک عضو هیأت مدیره معرفی کنند. سود عملیاتی این مؤسسه تعاونی بالطبع به اعضا تعلق دارد و میباید بین اعضا تقسیم شود، ولی سوئیفت این عمل را انجام نمیدهد و سود حاصله را برای سرمایهگذاری مجدد و کاهش هزینه پیام سوئیفتی در سال بعد استفاده میکند.