مجموعه آموزش ها و راهنمای استفاده از شبکه اطلاع رسانی طلا، سکه و ارز
گواهی ثبت اختراع یک گواهی دولتی است که به دارنده آن حقوق اختصاصی برای یک فرآیند، طراحی یا یک اختراع جدید برای یک بازه زمانی مشخص را میدهد. درخواستهای مربوط به حق ثبت معمولاً به وسیله ادارههای دولتی مدیریت میشوند. در ایران، مرکز مالکیت معنوی وابسته به اداره ثبت اسناد و املاک کشور زیر نظر قوه قضائیه امور مربوط به ثبت اختراع و صدور گواهیهای لازم را انجام میدهد.
توضیحاتی در مورد گواهی ثبت اختراع
در بسیاری از کشورها ازجمله ایران و آمریکا بیشتر گواهینامههای ثبت اختراع تا ۲۰ سال معتبر هستند و بعد از ۲۰ سال منقضی میشوند. با اعطای این حق برای تولید یک محصول جدید بدون ترس از رقابت، انگیزهای برای اشخاص یا شرکتها برای ادامه توسعه محصولات یا سرویسهای خلاقانه جدید ایجاد میشود. به طور مثال، شرکتهای دارویی منابع مالی و زمانی زیادی صرف تحقیق و توسعه میکنند و حق ثبت اختراع برای سود کردن و کسب درآمد برای آنها بسیار ضروری است.
نام کشور سازنده کالا
نام کشورو اتاقی که گواهی مبدأ راصادر کرده است
فرستنده یا فروشنده کالا
وسیله حمل و نقل
تعداد اقلام کالا
علائم و تعداد بسته ها
شماره و نوع بسته بندی
شماره و تاریخ فاکتور
گواهینامه توسط مقام صادر کننده گواهی کننده
محل وتاریخ و مهرو امضاء مقام مسئول گواهی کننده
نوع شرکت
شماره و محل ثبت شرکت
تاریخ تأسیس شرکت
شماره و تاریخ اظهارنامه ثبتی( ثبت شرکت ها)
ملیت شرکت
نوع مالکیت شرکت( خصوصی، تعاونی)
میزان سرمایه
نام کامل دارنده کارت
رشته فعالیت ( واردات، صادرات و غیره)
تاریخ صدور کارت
تاریخ انقضاء
گردش حسابهای دریافتنی، یکی از نسبتهای کارایی (فعالیت) شرکتهاست. این نسبت، تعداد دفعات وصول مطالبات، حسابها و اسناد دریافتنی را طی یک دوره مالی (معمولا یک سال مالی) نمایش میدهد. بیشتر بودن این نسبت بدین معناست که شرکت مطالبات خود را سریعتر وصول میکند.
گردش دارایی، یکی از نسبتهای کارایی (فعالیت) شرکتهاست. نسبت گردش دارایی، میزان تاثیرگذاری داراییها در کسب درآمد شرکت را نشان میدهد. با مقایسه نسبت گردش دارایی در دورههای مختلف میتوان بررسی کرد که افزایش داراییهای شرکت در کسب درآمد بیشتر آن موثر بوده است یا خیر.
گردش داراییهای ثابت، یکی از نسبتهای کارایی (فعالیت) شرکتهاست. این نسبت میزان تأثیرگذاری داراییهای ثابت شرکت بر کسب درآمد آن را نشان میدهد. پایین بودن این نسبت بدین معناست که شرکت بیش از حد در داراییهای ثابت سرمایهگذاری کرده است و درآمد شرکت نسبت به این سرمایهگذاری انجام شده، پایین است. گردش داراییهای ثابت طبق فرمول زیر محاسبه میشود:
گردش موجودی کالا یکی از نسبتهای کارایی (فعالیت) شرکتهاست. گردش موجودی کالا، نشان دهندهی تعداد فروش و جایگزین شدن موجودی کالا و مواد شرکت در یک بازهی زمانی مشخص است. پایین بودن نسبت گردش موجودی کالای یک شرکت بدین معناست که شرکت موجودی کالا را بیش از اندازه در انبار خود ذخیره کرده است یا سطح فروش محصولات شرکت پایین است. گردش موجودی کالا یا Inventory Turnover یک نسبت مالی است که نشان می دهد در بازه زمانی مشخص، شرکت چند بار موجودی را به فروش رسانده و مجددا جایگزین کرده است. برای محاسبه آن بهای تمام شده کالای فروش رفته یا COGS را بر میانگین موجودی کالا تقسیم میکنیم.
میتوان با تقسیم تعداد روزهای دوره بر گردش موجودی کالا، روزهای مورد نیاز برای فروش کالای موجود (Days Sales of Inventory) را محاسبه کرد.
محاسبه گردش موجودی کالا
Inventory Turnover از دو روش محاسبه می شود:روش اول:گردش موجودی با تقسیم فروش بر متوسط موجودی محاسبه می شود.
که در آن میانگین موجودی به این صورت محاسبه می شود: ۲/(موجودی در ابتدا + موجودی در پایان).
روش دوم:در این روش گردش موجودی کالا با استفاده از هزینه کالاهای فروخته شده (COGS) به جای فروش محاسبه می شود که هزینه کل موجودی است. تحلیلگران از COGS به جای فروش برای دقت بیشتر در محاسبه گردش موجودی تقسیم می کنند.
گردش موجودی کالا چه اطلاعاتی به ما میدهد؟
Inventory Turnover، میزان سرعت فروش موجودی یک شرکت را اندازه گیری می کند. پایین بودن این نسبت دلالت بر فروش ضعیف و احتمالاً موجودی اضافی دارد که به عنوان overstocking نیز شناخته می شود. این شرایط ممکن است نشان دهنده وجود مشکل در کالاهایی باشد که برای فروش ارائه می شود یا نتیجه بازاریابی ضعیف باشد.
از طرف دیگر، نسبت بالا، به معنای فروش قوی یا موجودی ناکافی است. اولی مطلوب است در حالی که دومی می تواند منجر به از بین رفتن کسب و کار شود.
نکته: گاهی اوقات نرخ گردش پایین خوب است، مانند زمانی که انتظار میرود قیمت ها افزایش یابد (مـوجودی از پیش تعیین شده برای پاسخگویی به تقاضای رو به افزایش) یا زمانی که کمبود پیش بینی می شود.
سرعتی که شرکت می تواند موجودی خود را بفروشد، معیاری مهم برای ارزیابی عملکرد شرکت است. خرده فروشان که سریعتر موجودی خود را به خارج منتقل میکنند، عملکرد بهتری دارند. هرچه مدت زمان نگهداری یک کالا بیشتر باشد، هزینه نگهداری آن نیز بیشتر می شود و دلایل کمتری برای بازگشت مصرف کنندگان برای خرید اقلام جدید وجود دارد.
مثال کاربردی از محاسبه Inventory Turnover
فرض کنید شرکت A یک میلیون دلار فروش داشته باشد. COGS تنها ۲۵۰،۰۰۰ دلار است. موجودی متوسط ۲۵،۰۰۰ دلار است.
روش۱: فروش تقسیم بر میانگین موجودی
با استفاده از معادله اول، این شرکت دارای گردش موجودی ۱ میلیون دلار تقسیم شده به ۲۵۰۰۰ دلار یا ۴۰ دلار است. با تقسیم این عدد بر روزها بر ۳۶۵ روز بر روزهای موجودی تبدیل می شود. پاسخ ۹.۱۲۵ روز است. این بدان معنی است که در اولین روش، موجودی ۴۰ بار در سال تولید می شود و تقریبا نه روز در دست است.
روش ۲: COGS تقسیم بر میانگین موجودی
در روش دوم، گردش موجودی به عنوان هزینه کالاهای فروخته شده تقسیم بر متوسط موجودی محاسبه می شود که در این مثال ۲۵۰،۰۰۰ دلار تقسیم به ۲۵،۰۰۰ دلار و یا ۱۰ می شود. تعداد روزهای موجودی با تقسیم ۳۶۵ به ۱۰، که ۳۶.۵ است. با استفاده از روش دوم، موجودی بیش از ۱۰ بار در سال گردش دارد و حدود ۳۶ روز در انبار است.
فرمول محاسبه گردش موجودی کالا چیست؟
بهای تمام شده کالای فروش رفته تقسیم بر میانگین موجودی کالا
گزارش سالانه گزارشی است که شرکتها معمولا برای توصیف عملیات و اقدامات خود در یک سال گذشته و مشخص نمودن وضعیت مالی خود منتشر میکنند. این گزارش، تصویری از شرکت را در ذهن مخاطب ایجاد میکند و نقش بسزایی در ارتباط بیشتر و موثرتر مخاطبان با شرکت دارد. علاوه بر این، گزارش سالانه نتیجه فعالیتهای شرکت در سال قبل را ارائه میکند و از طریق آمار و ارقام و توضیحات متنی و تصویری، علل موفقیت یا شکست شرکت را تشریح میکند .
توضیحاتی در مورد گزارش سالانه
در ایران ارائه گزارش سالیانه در بین شرکتهای بورسی چندان معمول نیست. در آمریکا نیز تا قبل از سقوط سهام در سال ۱۹۲۹، ارائه گزارش سالیانه تبدیل به یک جزء معمول از گزارش های مالی شرکتها نشده بود.
معمولاً، یک گزارش سالیانه شامل موارد زیر خواهد بود:
نسبتهای نقدینگی کلاسی از معیارهای مالی است که برای تعیین توانایی شرکت در پرداخت تعهدات و بدهی های کوتاه مدتش مورداستفاده قرار میگیرد. عموماً، هر چه مقدار نسبتهای مالی بالاتر باشد، حاشیه امنیتی که شرکت برای پوشش بدهی های کوتاه مدتش دارد نیز بزرگتر خواهد بود؛ اما این نسبتها نباید خیلی هم بزرگ باشند. چراکه افزایش آنها نشان از عدم توانایی شرکت در جذب منابع مالی خارجی یا سرمایه گذاری در دارایی های سودآور است.
توضیحاتی در مورد نسبتهای نقدینگی
نسبتهای نقدینگی معمولاً شامل نسبت جاری، نسبت آنی و نسبت پول نقد میشود. تحلیلگران مختلف دارایی های متفاوتی را در ارتباط با محاسبه نقدینگی در نظر میگیرند. بعضی از تحلیلگران فقط مقدار پول نقد و مشابههای آن را که بر بدهی های جاری تقسیم شده محاسبه میکنند، چون احساس میکنند که این موارد، دارایی های با بیشترین نقدینگی هستند و به احتمال خیلی زیاد برای پوشش بدهی های کوتاه مدت در صورت نیاز مورداستفاده قرار خواهند گرفت.
توانایی شرکت برای تبدیل دارایی های کوتاه مدت به وجه نقد جهت پوشش تعهدات مالی وقتی طلبکاران به دنبال پولشان هستند بسیار اهمیت دارد. تحلیلگران ورشکستگی و مبتکرین وام های بانکی غالباً از نسبتهای نقدینگی برای تعیین اینکه آیا یک شرکت قادر به ادامه خواهد بود یا خیر استفاده میکنند.
آزمودن نقدینگی شرکت گامی ضروری در تحلیل آن شرکت است. نسبت های اندازهگیری نقدینگی را بخوانید تا درک خود را از این نسبت ها بهبود بخشید.
نسبت جاری
نسبت جاری راحتترین نسبت نقدشوندگی است. برای محاسبه آن کافی است دارایی های جاری بر بدهی های جاری تقسیم شوند. منظور از دارایی های جاری، دارایی هایی هستند که در فرآیند عادی شرکت به یکدیگر تبدیل میشوند و میتوانند بهصورت معقولی در عرض یک سال به پول نقد تبدیل شوند. از طرفی منظور از بدهی های جاری، بدهی هایی هستند که سررسید آنها کمتر از یک سال است.
بدهی های جاری/دارایی های جاری= نسبت جاری
گفته میشود بهتر است این نسبت چیزی در حدود ۲ باشد؛ یعنی ۲ برابر بدهی های جاری، دارایی جاری وجود داشته باشد. اگر نسبت جاری کوچک شود، ریسکی تحت عنوان ریسک عدم پرداخت به موقع بدهی های جاری به وجود میآید.
اگر نسبت جاری خیلی بزرگ شود، یا صورت کسر زیاد است که این به معنی آن است که موجودی کالا یا ملزومات زیادی نگهداری میشود و یا مخرج کسر کوچک است که این به معنی آن است که مدیران شرکت نتوانستهاند اعتبارات کوتاه مدت جذب کنند.
نسبت آنی یا سریع
نسبت آنی کمی سختگیرانهتر محاسبه میشود. این نسبت فهرست دارایی هایی که به اندازه پول نقد و مشابه های آن نقد شوندگی کمتری دارند، نظیر ملزومات و موجودی کالا، از دارایی های جاری کسر میکند.
بدهی های جاری/(حساب های دریافتنی + سرمایه گذاری های کوتاه مدت+ پول نقد و مشابه های پول نقد) = نسبت آنی
یک نوع از نسبت آنی به سادگی فهرست موجودی را از دارایی های جاری کم میکند و آن را از نسخهای که در بالا به آن اشاره شد اندکی بخشندهتر نشان میدهد.
بدهی های کنونی/(موجودی کالا – دارایی های جاری) = نسبت آنی
گفته میشود این نسبت اگر چیزی در حدود یک باشد، قابل قبول است. اگر این نسبت زیاد باشد، این اتفاق ممکن است به سه دلیل رخ دهد. نخست ممکن است موجودی کالای کمی نگهداری میشود. دوم ممکن است دارایی های جاری زیاد باشد و سوم ممکن است اعتبارات کوتاه مدت کمی جذب شده باشد.
نسبت پول نقد
نسبت پول نقد هیجانانگیزترین نسبت نقد شوندگی است که حساب های دریافتنی، به همراه موجودی کالا و سایر دارایی های جاری را در نظر نمیگیرد. این نسبت، بیش از نسبت جاری یا آنی، توانایی پرداخت تعهدات شرکت را در صورت به وجود آمدن مورد اضطراری ارزیابی میکند. حتی شرکت های با سوددهی بالا هم میتوانند با مشکل مواجه شوند اگر نقدشوندگی لازم برای واکنش به اتفاقات پیش بینی نشده را نداشته باشند.
بدهی های جاری/(سرمایه گذاری های کوتاه مدت + پول نقد و مشابه های پول نقد) = نسبت پول نقد